Windows 10’da Copilot Nasıl Kullanılır?
Son dönemde Windows kullanıcılarını en çok heyecanlandıran gelişme şüphesiz “Copilot” oldu. Gücünü yapay zekadan alan merkezi asistan bir süre öncesinde Windows 11 kullanıcılarına sunulmuştu. Henüz gelişimi devam etse de kullanıcılar Copilot’u beğendi, olumlu dönüşler yaptı. İyi haber şu ki, Microsoft AI destekli botu Windows 10 kullanıcılarına da sunacak.
Bu güzel haber beklenmiyordu ancak büyük bir sürpriz oldu. Peki yazılım devi bunu neden yapıyor? Microsoft, Copilot’u yalnızca 400 milyon kullanıcıyla, yani Windows 11 ile sınırlı bırakmak istemiyor. Windows 10 için sunulduğunda yaklaşık 1.5 milyar kişinin Copilot deneyimi yaşayabildiğini söyleyecekler. Böylelikle geliştiricilerin Windows odaklı yeni uygulamalar geliştirmesi daha mantıklı hale gelecek. Aynı zamanda çok sayıda kullanıcı bu deneyimi yaşamış olacak, daha olumlu tepkiler gelecek.
Yeni yapay zeka yardımcısı henüz Windows 10’a resmi olarak gelmedi. Destek belgesinde yapılan bir güncellemede Microsoft, Windows 11 Copilot’un önümüzdeki haftalarda Windows 10’a geleceğini doğrulamıştı. Diğer taraftan, Insider kullanıcısıysanız birkaç işlemle birlikte Copilot’u erkenden kullanmaya başlayabilirsiniz.
Windows 10’da Copilot’u etkinleştirmek için Build 19045.3754 (KB5032278) veya daha yeni bir sürümü yüklemeniz gerekiyor. Bunun yanında üç deneysel flag’i (id:46686174, 47530616, 44755019) açmanız ve Kayıt Defterinde bazı küçük düzenlemeler yapmanız gerekecek. Bu işlem tamamlandığında, Copilot görev çubuğunun sağ tarafına sabitlenecek ve diğer uygulamalarla birlikte kullanılabilecek.
Copilot’u etkinleştirmeden önce birkaç şeyi bilmeniz gerekiyor. Her şeyden önce, Microsoft daha önce Copilot’un yalnızca belirli bölgelerde çalıştığını ve çoğu Avrupa ülkesinin desteklenmediğini söylemişti. Ayrıca Microsoft, Copilot’un yalnızca 4 GB RAM ve 720p üzeri ekran çözünürlüğüne sahip bilgisayarlarda görüneceğini söyledi.
Sisteminizde Windows 10 Build 19045.3754 veya daha yeni bir sürüm çalışıyor olmalı. Şirket bu güncellemeyi yüklemek için kullanıcıların Release Preview Channel’a (Sürüm Önizleme Kanalı) katılarak KB5032278’i almaları gerektiğini söylüyor. Şimdilik Insider’lara özel olsa da bu güncelleme Kasım sonları veya Aralık başlarında isteğe bağlı bir önizleme sürümü olarak yayınlanacak.
- Ayarlar > Sistem > Hakkında bölümüne gidin ve yapı numarasının (İS derlemesi) 19045.3754 veya daha yüksek olduğundan emin olun.
- Açık kaynak uygulaması ViveTool’u GitHub’dan indirin ve indirilenler klasörünüze çıkarın. Albacore tarafından yazılan bu uygulama Windows cihazınızda deneysel olarak bulunan, Microsoft tarafından gizlenen özellikleri etkinleştirmek için var.
- Arama bölmesine “Komut İstemi” yazın ve karşınıza gelen sonuca sağ tıklayarak yönetici olarak çalıştırın.
- Sonrasında aşağıdaki komutla ViveTool’un çıkarıldığı konuma gidin. Technopat yerine sizin kullanıcı adınız yazmalı. Dilerseniz Dosya Gezgini ile ilgili klasöre gidip doğrudan yolu kopyalayabilirsiniz. cd C:Userstechnopat(sizin kullanıcı adınız)DownloadsViVeTool v0.3.3
- Komut İstemi penceresinde, şu komutu kopyalayın, yapıştırın ve çalıştırın:
vivetool /enable /id:46686174,47530616,44755019
- Sisteminizi yeniden başlatın.
- Copilot’u göremiyorsanız görev çubuğunda herhangi bir yere sağ tıklayın ve “Copilot’u göster (önizleme)” seçeneğine basın. Copilot simgesi otomatik olarak görev çubuğunun sağ tarafına sabitlenecek.
Copilot’u sağ tıklama menüsünden gizlemek istiyorsanız görev çubuğuna tekrar sağ tıklayabilirsiniz, ancak seçeneği hiç görmüyorsanız Kayıt Defterinde küçük bir düzenleme yapmanız gerekecek.
- Kayıt Defteri Düzenleyicisi üzerinden “HKCUSOFTWAREMicrosoftWindowsShellCopilotBingChat” bölümüne gidin, “IsUserEligible” değerini 1 olarak ayarlayın ve değişiklikleri kaydedin.
Ne yazık ki Copilot’un kullanımı sınırlı. İşletim sistemi düzeyindeki özelliklerle etkileşim kısıtlaması da dahil olmak üzere yapay zeka deneyimini bazı kısıtlamalar etkiliyor. Örneğin, Copilot’u kullanarak Ayarlar gibi uygulamaları açamıyorsunuz. Microsoft ayrıca bu özelliğin, uyumsuz uygulamaya sahip cihazlar da dahil olmak üzere uyumluluk sorunları olan cihazlarda kullanılamayabileceği konusunda uyardı.
Yapılan testlere bakılırsa Windows 10’daki Copilot aslında Chromium destekli Microsoft Edge üzerinden çalışan Bing Chat. Tek fark ise Bing Chat’in Windows 10 kullandığınızı algılayabilmesi. Yani yapay zekaya ‘ayarlar nasıl açılır’ gibi sorular sorarsanız Windows 10 ile ilintili sonuçlar verecek.
Bing Chat AI özelliklerini kullanıcılara ulaştırmak isteyen yazılım devi, özellikleri kademeli olarak bir kullanıcı alt kümesine sunmanın bir yolu olan kontrollü özellik sunumu (CFR) aracılığıyla aşamalı bir yol izleyecek Bu süreç önümüzdeki aylarda gerçekleşecek, ancak Enterprise ve Education sürümlerini kullananlar şimdilik hariç tutulacak.
Bunların hepsi gelecekte düzelecek. Tüm kullanıcılara işlevsel şekilde her şey sunulacak. Son olarak, Copilot’u Windows 10’da şu anda sorunsuz kullanmak için Edge WebView üzerinden çalışan Bing Chat’i tercih edebilirsiniz.
Windows Copilot’u kullanmak oldukça kolay. Uygulamayı başlatmak için görev çubuğunda bir simge bulunuyor. Copilot görev çubuğu bir kez açıldığında uygulamalarınız ve pencerelerinizle uyumlu bir şekilde çalışıyor. Windows hakkında sevdiğiniz şeyler diğer tüm özelliklerle birlikte hepsi Copilot penceresiyle beraber kullanılabilir durumda. Örneğin, yalnızca kopya/yapıştır yapmak yerine, aynı zamanda Windows Copilot’tan içeriğinizi yeniden yazmasını, özetlemesini veya açıklamasını isteyebilirsiniz.
Bing Chat’te olduğu gibi, Windows Copilot’a basitten karmaşığa kadar çeşitli sorular sorabilirsiniz. Gerekse farklı ülkelerin o anki yerel saatleri öğrenebilir, gerekse de tatil yapmak istediğiniz ülke için bilet bulmasını isteyebilirsiniz.
Windows Copilot’taki Bing ve ChatGPT eklentileriyle, yalnızca artırılmış yapay zeka yeteneklerine ve deneyimlerine erişmekten ziyade, aynı zamanda geliştiriciler olarak kullanıcılar da müşterilere ulaşmak ve yenilik yapmak için yeni yollara sahip olabilir.