Kritik İstanbul seçiminin en kritik belediyesi: Esenyurt’ta son durum

İSTANBUL – “Esenyurt’u kazanan İstanbul’u kazanır, İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır.” Bu sözler DEM Parti’nin de desteklediği CHP Esenyurt Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ahmet Özer’in. İstanbul seçimi için Esenyurt’un önemini AK Partililer de dile getiriyor.

Türkiye’nin en büyük ilçesi olan Esenyurt, barındırdığı nüfusu ile 7 büyükşehir ve 57 ili geride bırakıyor. Resmî rakamlara göre nüfusu 1 milyon. Oy kullanan kişi sayısı 650 bin. Gayri resmi rakamlara göre ise Esenyurt’un nüfusu 1.5 milyon civarında. Hızla artan nüfus ilçede ‘vahşi’ bir yapılaşmayı da beraberinde getirmiş durumda. Bu yüzden ilçe için, “travmatik kentleşme” yorumları yapılıyor. Muhalefet partileri sorunlardan ilçeyi 15 yıl boyunca yöneten AK Parti’yi sorumlu tutuyor.

Eskiden Büyükçekmece’nin bir mahallesi olan Esenyurt 2008’de ilçe statüsüne geçti. 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde AK Parti adayı kazandı. 2019 yerel seçiminde DEM Parti aday çıkarmadı ve Esenyurt’ta CHP’nin adayı Kemal Deniz Bozkurt kazandı. 2019’da CHP 51,5, AK Parti yüzde 46,9 oy aldı.

28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan’ın ilçedeki oy oranları yerel seçim için muhalefetin elini daha da güçlendirdi. DEM Parti’nin yanı sıra İYİ Parti’nin de desteklediği Kılıçdaroğlu yüzde 54.04, Erdoğan ise yüzde 45.96 oy aldı.

ESENYURT, EN ÇOK HANGİ İLDEN GÖÇ ALDI?

14 Mayıs genel seçimde Esenyurt’ta, AK Parti yüzde 33,5, CHP yüzde 23,71, DEM Parti yüzde 18,73, MHP yüzde 6,48, İYİ Parti yüzde 5,7, TİP yüzde 3,65, YRP yüzde 2,99, Zafer Partisi ise yüzde 2,64 oy aldı. Esenyurt’ta seçim çalışmaları yürüten partilerin masalarında Esenyurtluların göç tablosu var. Tabloya göre Esenyurt’ta 75 bin 424 kişi ile en çok Vanlı yaşıyor. İkinci sırada 59 bin 644 nüfusla Ardahan geliyor. Listenin üçüncüsü sırasında ise 48 bin 44 ile Tokat yer alıyor. Listedeki başlıklara göre toplam veri şöyle: Kars-Ardahan-Iğdır, 118 bin. Doğu ve Güneydoğu, 336 bin 123. Karadeniz, 267 bin 536. Marmara, 83 bin.

ESENYURT, İBB MECLİSİ’NE KAÇ KİŞİ GÖNDERİYOR?

Nüfus yoğunluğundan dolayı Esenyurt’un belediye meclisi için 45 üye seçiliyor. Ancak diğer ilçeler gibi İstanbul Büyükşehir Meclisi’ne sadece 10 kişi gönderiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde olduğu gibi Esenyurt Belediye Meclisi’nde de çoğunluk AK Parti ve MHP’de. Belediye Meclisinde, CHP’li meclis üyesi sayısı 16 iken, AK Partili meclis üyesi sayısı 25. MHP ve İYİ Parti’nin de 2’şer meclis üyesi var.

CHP VE DEM PARTİ UZLAŞISI

CHP ve DEM Parti Esenyurt’ta kent uzlaşısı adı verilen bir uygulamaya gitti. Buna göre, CHP’nin adayı olarak Prof. Dr. Ahmet Özer’in ismi önerildi. Özer’in ismi kabul edildikten sonra DEM Parti Esenyurt’ta aday çıkarmayacağını ve CHP’nin adayını destekleyeceğini ilan etti. Demokrat Parti Esenyurt Adayı Ali Atmaca da Ahmet Özer lehine adaylıktan çekildi. Türkiye İşçi Partisi de aday çıkarmadı.

Prof. Özer adaylık başvurusunu 20 Şubat’ta yaptı. Başvurunun hemen ardından DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları gözaltına alındı. İki yönetici daha sonra tutuklandı. DEM Parti yetkilileri operasyonu, hükümetin Esenyurt’taki ittifaka tepki olarak yaptığını düşünüyor. DEM Partili görevliler, iktidara yakın medyanın, kendi açıklamalarından yola çıkarak hedef göstermelerini engellemek için seçimlerle ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

DEVA Partisi Kadın Kolları Çalışma Başkanı Ulviye Sarımehmet.

DEVA PARTİLİ ULVİYE SARIMEHMET: EN BÜYÜK SORUN HASTANE

DEVA Partisi, 9 Mart 2020’de kurulduktan bir yıl sonra Esenyurt’ta ilçe teşkilatını 10 Ekim 2021’de açtı. Açılış programına binlerce kişi katıldı. Takip ettiğimiz açılış etkinliğinde görüştüğümüz 100 kişiden 93’ü aslında AK Partili olduklarını ancak gelecek seçim DEVA Partisi’ne oy vereceklerini belirtmişti. Ancak DEVA Partisi Millet İttifakı çatısı altında seçime girdi. Bu yüzden ilçede ne kadar oy alabileceği netleşmedi.

Esenyurt’ta seçim çalışmalarına katılan ve eskiden MHP’li olduğunu açıklayan Ulviye Sarımehmet, DEVA Parti’sinde kadın kolları çalışma başkanlığı görevini yürütüyor. Esenyurt’un en büyük sorunun hastane olduğunu belirten Ulviye Sarımehmet, ilçede 16 bin üyeleri olduğunu söylerken “Partiye üye olmayan ancak destek verenlerin sayısı bunun çok üzerinde” dedi.

DEVA ADAYI ALİ EMRAH GÜRBÜZ: TOPLAMA KAMPI GİBİ

DEVA Partisi Esenyurt Belediye Başkan Adayı Ali Emrah Gürbüz, 12 Mart’ta Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda çıkan bıçaklı kavgada bir kişinin öldüğünü dört kişinin de yaralandığını hatırlatarak ilçedeki asayiş sorununa dikkat çekti. Devletin ilgili kurumlarının harekete geçmesi gerektiğini belirten Gürbüz şunları söyledi:

“Ortalama her gün bir cinayetin olduğu bir meydanda siyaset olarak bir şey söyleyecek halimiz yok. Bu cinayetlerin kaynağı, devletin, hükümetin ya da İçişleri Bakanlığı’nın ciddi manada Esenyurt’a ilgisizliğinden kaynaklanıyor. Çünkü toplama kampı haline getirilmiş. Esenyurt’ta artık uyuşturucunun satılmadığı bir sokak yok. İnsanlar işsiz kalınca bu meydana geliyor. Bu meydanın da kaldırabileceği bir yük var. Zaten yaşam şartları, işsizlik ve yoksulluk insanları gergin hale getirmiş. Birbirlerine temas ettikleri anda bir kıvılcım çıkıor ve maalesef cinayetler ortaya çıkıyor. Buna karşı alınabilecek önlemleri belediye olarak düşünemeyiz. Belediye sadece Esenyurt’taki insanlara yapılan bu zulmün sesini duyurabilir. Devletin elini taşın altına koyması lazım. Şu anda, Taksim Meydanı’nı aratmayacak bir kalabalık var burada. Bu insanlar eğer mesai saatleri içerisinde burada toplanıyorsa, demek ki ciddi manada bir işsizlik sorunu var. Çünkü insanların gidebileceği başka bir yer yok bu meydan dışında. Buranın ismi Cumhuriyet Meydanı’dır. Ama ben bunu kabul etmiyorum. Bu meydan Esenyurtlular için sadece ölüm meydanıdır.”

DEVA Partisi Esenyurt Belediye Başkan Adayı Ali Emrah Gürbüz.

‘EKSİKLERİ SAYMAKLA BİTMEZ’

Tüm olumsuzluklara rağmen siyasi çalışmalarının devam ettiğini belirten Gürbüz, şöyle devam etti: “Biz maalesef mevcut belediye ve iktidar kadar güçlü değiliz. Biz insanlara ancak temas yoluyla ulaşabiliyoruz. Bizim onlara ne yardım kolisi verebilecek ne de zarfın içinde para verebilecek bir gücümüz yok. Esenyurt’un eksiklerini saymakla bitmez. En başta devlet hastanesi eksik. Okul eksik. Ulaşım sıkıntısı var. Ciddi anlamda düzensiz bir göç sorunu var. Yabancı uyruklu insanların toplama kampı haline getirilmiş. Kira artışı, yoksulluk hat safhada. Bizim bunlara dair ciddi projelerimiz var.”

AK Parti Esenyurt İlçe Başkanı Harun Özer.

AK PARTİLİ HARUN ÖZER: BU KEZ DOĞRU ADAY ÇIKARDIK

AK Parti Esenyurt İlçe Başkanı Harun Özer, adayları Hamdi Öncü’nün kazanması için çalınmadık kapı, sıkılmadık el bırakmayacaklarını söyledi. Esenyurt’un birebir temaslardan hoşlandığını ifade eden Özer bir önceki seçimde yanlış aday çıkardıkları için seçim kaybettiklerini, bu kez ise aynı hatayı yapmadıklarını söyledi:

“Biz kimin ne yaptığıyla ilgilenmiyoruz. Projelerimizi anlatıyoruz. Kararsız olanlardan oy talep ediyoruz. Bize kırgın, küskün, kararsız, geçmişte bize oy vermiş ama şu anda kafası karışık olan insanlar Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) adayına mutlaka oy verirler. Sadece YRP değil, diğer siyasi partilerin adaylarına da oy verebilirler. Ekonomik şartlardan dolayı kızanlar var. Teşkilata kızan olmuş. Geçmişte beklentiler olmamış. Yoksa bize genel anlamda hizmet vermediniz diyen yok. Biz hizmet partisiyiz. Bizim son seçimlerde kaybetme nedenimiz, Esenyurt’tan bir aday isteniyordu. 2019’da çok dile getirdiler. Bizim adayımız ise Ümraniye tarafındandı. Karşı parti, bizim adayımızın dışardan geldiği algısını yarattı. Kendisi için ise, ‘Esenyurt’un evladı’ sloganını koydu. Vatandaş içinden birini istiyordu. Bu bizim için bir dezavantaj olmuştu. Ancak bu süreçte görmüş olduk ki Esenyurt kaybetmiş oldu. Hizmet alamadılar. Bir çivi bile çakılamadı. Biz Esenyurtlu hemşerilerimizin taleplerini dillendirdik. Bizim adayımız, tam da istendiği gibi Esenyurtlu, bizden biri olarak belirlendi. Biz seçmenimize bunu anlatıyoruz. Esenyurtlu hemşerimiz kendinden olmayana oy vermez. Bizim yaptırdığımız anketlere göre biz öndeyiz.”

‘ESENYURT’UN EN BÜYÜK SORUNU HASTANE VE ULAŞIM’

Özer, Esenyurt’un sorunlarını şöyle sıraladı: “Esenyurt’un en büyük sorunu ulaşım, otopark, kamunun yapacağı hastane gibi hizmetler. Acil metro gelmesi lazım. 2018’de rahmetli Kadir Topbaş’ın temelini attığı metro beş yılın sonunda altı metre ilerlemiş. İnşallah önümüzdeki dönem bunu tamamlayacağız. Devlet hastanesi ek binamız bitmiş oldu. Muhtemelen bu ayın sonuna doğru açılışı olabilir. Biz seçimi alacağız inşallah. Bizim adayımız hem yerli hem milli.”

Saadet Partisi Esenyurt ilçe teşkilatının kurucularından Oğuzhan Sarı.

SAADET PARTİSİ: İKİSİ DE FİYASKO ÇIKTI

Oğuzhan Sarı 35 yıldır Esenyurt’ta yaşıyor. Önce Refah Partisi Esenyurt ilçe teşkilatında kurucu oldu. Daha sonra Saadet Partisi Esenyurt ilçe teşkilatının kurucu kadrosunda yer aldı. 35 yıldır Refah Partisi geleneği içinde yer alarak siyaset yapıyor. “Elhamdülillah biz tekkeyi bekliyoruz. İnşallah çorbasını da içeceğiz” diyerek sözlerine başlayan Oğuzhan Sarı, Saadet Partisi adayı Mehmet Faruk Ertekin için çalıştıklarını belirtirken şöyle devam etti:

“AK Parti’den bir çok insanın beklentisi vardı. 20 yıldır umduklarını bulamayanlar şu anda Saadet Partisi’ne dönüyorlar. Bunu görüyoruz. AK Parti’yi bitti olarak görüyoruz artık. Devletin gücünü kullanarak devletin bütün memurlarını mitinge görüyorlar. Millet de çoğunluğa bakarak oy veriyor. CHP’yi hedef gösterip ‘En azından AK Parti’de toplanalım’ mesajı veriyorlar. Şu anda bu durum kırıldı. Ben AK Parti dönemini de yaşadım CHP dönemini de yaşadım. İkisi de fiyasko çıktı. İllaki ikisi de bir şeyler yapmıştır. Ama ikisi de Esenyurt’u yaşanmaz kıldı. İki zihniyet burayı yaşanamaz hale getirdi. Biz buna layık değiliz. Milli Görüş belediyeciliği acilen bu memlekete lazım.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bonus veren siteler
deneme bonusu
aa xxxx