İklim aktivistleri yine eylemde… Monet’nin tablosuna çorba attılar

Bir süredir sanat eserlerini hedef alan iklim aktivistleri yine Monet’nin bir tablosuyla seslerini duyurdular. Çevreci fanatikler, Louvre’da Da Vinci’nin Mona Lisa tablosuna yaptıkları saldırıdan yalnızca birkaç hafta sonra Le Printemps’in üzerine çorba fırlatarak çevre protestosunda Monet’nin eserini hedef aldılar.

İklim aktivistleri, geçen ay Mona Lisa’ya karşı benzer bir gösteri yaptıktan sonra iki gün önce de Fransız müzesindeki Monet tablosuna çorba fırlattılar. Fransa’nın üçüncü büyük şehri Lyon’daki Musee des Beaux-Arts’tan yapılan açıklamada, Claude Monet’nin Bahar (Le Printemps) tablosuna saldırı düzenlendiği belirtildi.

Müze, 1872 tarihli tablonun camla korunduğunu ancak yine de yakın inceleme ve restorasyondan geçeceğini söyledi. Müze, vandalizm nedeniyle şikayette bulunacağını ve iki aktivistin tutuklandığını da sözlerine ekledi.

Herkes için sürdürülebilir sağlıklı gıda tedariği çağrısında bulunarak eylemi gerçekleştiren Riposte Alimentaire isimli grup, ocak ayında Louvre Müzesi’nin yine cam arkasında bulunan Mona Lisa tablosuna yapılan çorba saldırısını da üstlenmişti.

SANATI SEVİYORUZ AMA…

Aktivistler Ilona ve Sophie, çorba saldırısının ardından müzedekilere şunu sordu: “Eğer tepki vermezsek, bu bahar elimizde kalan tek bahar olacak. Geleceğin sanatçıları ne çizecek? Artık bahar olmazsa ne hayal edeceğiz?”

Hareket X’te “Sanatı seviyoruz, ancak geleceğin sanatçılarının yanan bir gezegende resim yapacak hiçbir şeyleri olmayacak” diyor.

Riposte Alimentaire aktivistleri 24 yaşındaki Sasha ve 63 yaşındaki Marie-Juliette de 28 Ocak’ta Mona Lisa’ya düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenmiş ve çorbayı attıktan sonra şaşkın kalabalığa şunu sormuşlardı: “Daha önemli olan ne? Sanat mı, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda hakkı mı?”

Web sitesine göre Riposte Alimentaire, Fransız hükümetinden ülkede gıda güvenliğinin sağlanmasını talep ediyor; buna onaylı gıda ürünlerini satın almak için kişi başına ayda 150 Euro tutarında gıda kartları dağıtılması da dahil.

BU İLK DEĞİL

Aktivistler ilk defa sanat eserlerini hedef almıyor. Ekim 2022’de Just Stop Oil grubundan iki aktivist, Londra’daki Ulusal Galeri’de Vincent van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’ tablosunu koruyan camın üzerine domates çorbası döktüklerinde manşetlere çıkmıştı. O zamanlar sanatseverlerin gezegenden çok resimlerle ilgilendiğinden şikayet ediyorlardı.

Kültür Bakanı Rachida Dati çorba saldırısına yönelik eleştirilere öncülük etti ve X’te “Mona Lisa bizim mirasımız olarak gelecek nesillere aittir. Hiçbir sebep onu hedeflemeyi haklı gösteremez” diye yazdı.

Özellikle İtalya, ülkeyi protesto biçimleri nedeniyle aktivistlerin 50 bin avroya kadar para cezasına çarptırılmasını öngören bir yasa çıkarmaya sevk eden çok sayıda gösteriye tanık oldu. Geçtiğimiz yıl iklim aktivistleri Roma’nın dünyaca ünlü Trevi Çeşmesi’nin sularına daldı ve petrolü simgeleyen siyah bir sıvıyı döktü.

Anıtı ziyaret eden turistler fotoğraf çekerken, pankart açıp “Ülkemiz ölüyor” diye bağırdılar. Grup, sıvının karbon bazlı olduğunu ve çeşmeye zarar vermeyeceğini söylerken, Roma belediye başkanı ne olursa olsun şehrin Trevi Çeşmesi’nde dolaşan 300 bin litre suyu atıp yerine yenisini koymak zorunda kalacağını söyledi.

Grup ayrıca Milano’nun ünlü La Scala opera binasına da boya, ikonik tabloları koruyan camlara yiyecek fırlatmış ve İtalya Senatosu’na turuncu boya sıkmıştı.

Grubun üyeleri eylemleri sırasında trafiği de engelleyerek sürücüleri çileden çıkarmıştı. Çeşitli videolarda eylemcilerin sabah ve öğleden sonra trafiğin yoğun olduğu saatlerde yollara oturarak uzun trafik sıkışıklıklarına neden oldukları basına yansımıştı.

Aktivistlerin bu tip eylemleri ne kadar işe yarıyor tartışılır. Trafiği tıkayan bir eylem sırasında kızgın sürücüler iklim protestocularını defalarca tekmeleyip sürüklemişlerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir